Umění relaxace

Jak relaxovat?
Účinná relaxace?
Kdy relaxovat?

Vlastně kdykoli. Spíše záleží na okolnostech, zda relaxaci zařadíte do pravidelného programu například v podvečer po příchodu z práce, nebo zda máte možnost relaxovat v průběhu dne. Jediné co nedoporučuji, relaxovat těsně před plánovaným spánkem, nemuseli byste totiž potom usnout.

Podstatné je najít si, nebo si zařídit, klidné místo, které skýtá bezpečí, tzn. nemůže tam nikdo jen tak vejít, nejsou tam nenadálé rušivé momenty a kde se budete cítit dobře.

Co se týče zvukové kvality prostředí, zpočátku nás mohou zvuky z okolí rušit. Ale v našem světě existuje skutečně málo míst, které by byly totálně klidné bez jakýchkoli zvuků. Proto berme to, co je a jak to je, a pokud relaxujeme v bytě nad hlučnou křižovatkou nebo jsou v okolí výraznější zvuky/hluky doporučuji tento postup: až se připravíte do polohy pro relaxaci prolustrujte sluchem všechny přicházející zvuky, uvědomte si je, připusťte, že jsou. Poté nechte zvuky odejít do pozadí Vaší pozornosti, mimo pozornost, ať si tam jsou. Hluk existuje a s tím nic nenaděláme. Ale nemusíme mu věnovat pozornost.

TIP: Mimochodem, tento postup lze uplatnit i při usínání v hlučnějším prostředí.

Také je dobré, pokud prostor sdílíte s dalšími osobami, informovat je předem, že nebudete několik minut přítomni, že vás nemají hledat. Například velice dobré je to u dětí, které poté co dostanou informaci, že chvíli nebudete, ale potom že k nim zase přijdete, tak se zpravidla zabaví sami a poskytnou vám prostor pro vás samotné.

Obzvláště vhodná je relaxace před cestou, před řízením vozidla nebo před nějakou náročnou schůzkou, jednáním, událostí.

 

Dalším technikám, které pomáhají nastolit vnitřní klid, se věnuji ve svém eBooku „9 tipů, jak na sebe nezapomínat“.

 

Polohy vhodné pro relaxaci – jak se snadno uvolnit

Samozřejmě záleží na místě, kde budete relaxovat. Pokud je to doma, je vhodnější zvolit variantu vleže, pokud relaxujete například v zaměstnání, je vhodnější varianta vsedě. Popíšeme si jednotlivé varianty:
U polohy vleže se leží na zádech, ruce i nohy se navzájem nedotýkají, ruce spočívají podél těla, nohy jsou zhruba na šířku ramen od sebe. Hlavu můžeme lehce podložit.

Vsedě tak, že nohy jsou mírně pokrčené, ruce si lehce položte na stehna aniž by se navzájem dotýkaly. Hlavou zaujměte pohodlnou polohu, nejlépe vzpřímenou nebo takovou, aby vás nic nebolelo, neškrtilo. Vyzkoušejte si hluboký nádech a hluboký výdech, při výdechu se dostanete do stabilizované polohy.

Pokud máte problém, nebo si nejste jisti, zda je tělo dostatečně uvolněné, můžete zkusit opačný postup. Nejprve vytvoříte v celém těle napětí, můžete postupně nejprve napětí v končetinách, potom v trupu, v břiše, hlavě a potom napětí povolíte. Tento stav by měl být mnohem více uvolněný než předtím.

Postup relaxace

Zpočátku vám relaxace zabere více času, počítejte tak 20 minut, postupně „vytrénujete“ systém na kratší interval.
Pokud vás otravují myšlenky, uvědomte si je a zkuste přesvědčit sami sebe, že tyto myšlenky teď nejsou potřeba a že důvěřujete, že se objeví přesně v ten čas, kdy budou potřeba. Například seznam na nákup si vybavíte při vstupu do prodejny, atp. Trénink „nemyšlení“ může trvat delší dobu, nic si nevyčítejte, nechte myšlenky plout, někdy budou možná otravnější a jindy se vám zase podaří uvolnit mysl velice rychle. Je to také v závislosti na životních okolnostech, na tom, co zrovna aktuálně prožíváme a řešíme.

Nejprve je potřeba uvolnit fyzické tělo, a to zpočátku postupně, po určité praxi už to půjde více najednou. Věnujte pozornost místu mezi očima (mezi obočím) a v tomto místě se lehce usmějte, přeneste pozornost za svoje oči. Představte si, jak jsou vaše oči volné a lehké, bez napětí. Soustřeďte se na svůj dech, měl by se postupně zklidňovatprohlubovat. Můžete si představit svoje ruce, jak jsou těžké, svoje nohy jak jsou těžké. Postupně pocítíte tíhu celého těla, jak leží. Další krok je ruce a nohy pocítit teplé, prohřáté. Bude to chtít možná chvilku času, než pocit tepla přijde. Pokud nepřijde, tak se tím netrapte a pokračujte dál.

Dech by se měl postupně zklidňovat, tělo by měl být uvolněné.
Postupně se celé tělo uvolňuje. Také dáme prostor pro uvolnění našich smyslových orgánů: očí, uší, nosu, úst. Uvolnit můžeme i jazyk a zuby.
V tomto momentu už by měla být relaxace poměrně hluboká. Zůstaňte v tomto stavu několik minut.

Ukončení relaxace doporučuji poměrně rychlé, například můžeme v duchu počítat 5-4-3-2-1-a jsem zpět a čilý.
Tělo, mysl i duch by mělo být po relaxaci osvěženo, měli byste se cítit lépe než před relaxací.

Do eBooku„9 tipů, jak na sebe nezapomínat“ jsem sepsala další postupy, jak se ve svém životě dostat ke klidnějšímu a vědomějšímu přístupu.

Učím, jak jíst bez lepku, mléka a cukru pomocí osvědčených návodů a receptů. Tato moje strava je založená na zelenině, obilovinách, luštěninách, příležitostně i mase a vejcích. Více jak 12 let nejím lepek (pšenici, žito, ječmen, oves, to znamená pečivo, knedlíky, běžné těstoviny), mléko (a také sýry, smetanu, jogurty, máslo) a cukr (bílý, řepný, tmavý, třtinový). Bezlepková strava bez mléka a cukru mi pomohla od mnoha zdravotních potíží, jako jsou pylové alergie, chronická rýma, záněty dutin, angíny, gynekologické potíže a další. Také jsem mívala o 25 kilo víc. Celostní přístup k životu mi přináší kvalitnější dny i noci. Věnuji se také meditacím, praktikuji masáže shiatsu, cvičím taiji a dechová cvičení. K úpravě životního tempa a stylu mě přivedl zdravotní stav, když mi bylo 35 let. Také moje děti, dvojčata, jsou většinou na této stravě. Neznají antibiotika a nic než pár dní rýmičky. Jsem autorkou videoreceptů, eBooků a mnoha receptů a kuchařek stravování bez cukru, mléka a lepku. Více o mě se dozvíte zde. Můj příběh. Svoje recepty píšu a dávám do praktických eBooků. Moje eBooky najdete zde. Ve VIDEU vám povím: Jak to všechno začalo.

Mám pro vás eBook zdarma:
Kus bezlepku do kapsy

Bez cukru, mléka a lepku

Vyzkoušejte recepty na sladké i slané svačiny bez cukru, mléka a lepku.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů