Jak na cestách bez lepku, mléka a cukru z vlastních zásob

Jak neskončit na párku v rohlíku?

Jak jíst pod stanem nebo v hotelu, kde není možnost vařit?

Ráda a často cestuju. Když jsem před 14 lety začala jíst bez lepku a potom také bez mléka a cukru, začal být docela problém, kde se najíst a čím se na cestách živit, pokud nemám k dispozici kuchyňku s vařičem.
Dokážu spát pod stanem a stejně tak i v hotelu nebo penzionu. Největší potíž bývají snídaně. Hotelové snídaně bez lepku, mléka a cukru jsou mimo rozlišovací schopnosti provozovatelů. Pokud nechci snídat vejce se slaninou, nemám vlastně co jíst.

Proto jsem se musela zamyslet nad tím, co snídat, svačit a někdy dokonce večeřet na hotelovém pokoji nebo pod stanem. Jsem vášnivá vodácká holka, takže pod stanem spím několikrát za léto.
Trvalo mi delší dobu, než jsem vychytala skladbu potravin, které si na cesty beru. Naštěstí sortiment použitelných potravin se neustále rozšiřuje.

Málokde se dá jídlo uvařit.
Musím si tudíž vystačit s horkou vodou.

Horkou vodu získám tak, že si vozím cestovní rychlovarnou konvici, pod stanem mívám kempingový plynový vařič. Na kuchyňky přístupné pro celý kemp příliš nespoléhám, bývá v nich plno a nebývají dobře vybavené, navíc jsou často zanedbané.
Nespoléhám ani na ledničky, ne všude jsou k dispozici, a navíc se jídlo zahřeje i cestou v batohu nebo v autě.
Proto vám ukážu, jak si vystačit s potravinami, které vydrží pár dní bez ledničky. A čerstvá zelenina se dá zpravidla přikoupit.

Naučila jsem se kouzlit s horkou vodou. Proto si vozím misku s víčkem, do misky nasypu suchou část, pokrájím zeleninu nebo tofu a zaliju horkou vodou a přiklopím víčkem. Nechám pár minut odstát a můžu jíst.
I pod stanem, kde mám kempingový vařič, to není na dlouhé vyváření. Proto i tam volím jídla pro zalití horkou vodou.

Dokážu tak připravit chutné ranní kaše, polévky, saláty, rostlinné jogurty se zeleninou a tak podobně.

Suroviny, které jdou zalít horkou vodou:

Hlavní část jídla:

  • Instantní pohankové vločky (Pozor, existují i neinstantní pohankové vločky, které se musejí chvíli povařit).
  • Instantní kaše bez ochucení a bez cukru (rýžová, pohanková, jahelná atp. a jejich kombinace)
  • Instantní kukuřičný kuskus
  • Naklíčená červená čočka usušená – prodává např.Teta drogerie
  • Naklíčená quinoa usušená – prodává např.Teta drogerie
  • Kukuřičné Corn Flakes bez cukru – prodává DM drogerie
  • Kukuřice v plechovce bez přidaného cukru
  • Tofu, které nemusí být v chladu – prodává DM drogerie

Na ochucení

  • Miso pasta
  • Umeocet
  • Sušená pažitka – lze koupit jako koření nebo si suším vlastní
  • Sušená petrželka – lze koupit jako koření nebo si suším vlastní
  • Sušená rajčata – lze koupit na váhu nebo balené
  • Koření, které máte rádi: bazalka, oregano, tymián, kopr, kmín
  • Sůl

Pomazánky a rostlinné „paštiky“:

  • Nejrůznější příchutě rostlinných pomazánek: s bylinkami, s hlívou, rajčaty, toskánská, luštěninová atp.
    – prodávají supermarkety, prodejny zdravé výživy, já je kupuji v DM drogerii, Teta drogerii.
  • Kokosový jogurt trvanlivý, který vydrží bez lednice – prodává DM drogerie
  • Fotografie jednotlivých surovin můžete stáhnout přes tlačítko

Čerstvá zelenina:

  • Ledový salát
  • Salátová okurka
  • Řapíkatý celer
  • Papriky
  • Rajské
  • Ředkvičky
  • Mrkev
  • Atp.

Vozím si následující pomůcky:

  • Cestovní rychlovarnou konvici nebo do kempu plynový vařič
  • Misku s víčkem
  • Hrneček
  • Lžíci
  • Termosku
  • Hadřík nebo houbičku na umytí nádobí, utěrku nebo hadr na usušení nádobí, než ho zabalím na cestu
  • Pod stan: plynový kempingový vařič a ešus s víčkem

Kombinace, ze kterých vzniknou chutná jídla:

Seznam surovin určitě není kompletní. Uvádím zde moje nejoblíbenější. Nevozím je všechny najednou, ale pro vás jsem připravila jejich přehled, ze kterého si doufám každý vyberete.
Je to spíše inspirace, od čeho se odrazit, aby člověk neskončil na párku v rohlíku. Přehled surovin včetně fotografií najdete pod tlačítkem:

Jednotlivé suroviny můžete různě kombinovat, ochucovat a vytvářet tak svoje varianty.

Recept na osvěžující dresing k čerstvé zelenině:
Smícháme DM kokosový jogurt + sůl/umeocet + kopr a máme dresing na čerstvou zeleninu, salát, okurku.
lze ho i kousky zeleniny nabírat, takže nepotřebujete ani misku.

A to jíš jako pořád?

Ne, nejím. Není to pro trvalé stravování, ale jako nouzové řešení na cestách, při noclehu tam, kde není jiná možnost. Vhodné i při čekání na letišti nebo na přestupech. Tam zpravidla zalévám takovou směs teplou vodou z vodovodu na WC.
Určitě to nejsou jediná řešení, ale mě tyto varianty chutnají a zasytí. Jsou to moje osobní zkušenosti a budu ráda, když vás inspirují.

A proč si prostě nekoupíš bezlepkové pečivo?

To si mohu dát opravdu jenom jednou za čas. Pro mě to není řešení.
Mívám po něm špatné trávení, nadýmání, zácpu. Navíc bývá často v jeho složení cukr, kvasnice, hodně soli, prostě složky, které mi nevyhovují.
Občas chroupám rýžové nebo čočkové chlebíky, našla jsem je i ve verzi z rýže natural.
S dětmi rádi chroupeme „sloní uši“. Tak nazýváme kukuřičné chlebíky.

Strava na cestách je pro mě kompromisem, jak nezatížit zbytečně svoje trávení a zároveň se dostatečně zasytit, a mít dostatek energie i pro turistické výlety nebo lyžování. Nejím takhle doma ani dlouhodobě.
Chutné svačiny, které jsou dobré na začátek cesty, pro první den, dva, jsem sepsala do eBooku „Kus bezlepku do kapsy“. Najdete v něm sladké i slané svačiny právě na cesty, které si připravíte doma v kuchyni.

Přehled surovin pro vaření na cestách s fotografiemi si můžete stáhnout v samostatném souboru pěkně přehledně – klikněte na tlačítko:

 

Učím, jak jíst bez lepku, mléka a cukru pomocí osvědčených návodů a receptů. Tato moje strava je založená na zelenině, obilovinách, luštěninách, příležitostně i mase a vejcích. Více jak 12 let nejím lepek (pšenici, žito, ječmen, oves, to znamená pečivo, knedlíky, běžné těstoviny), mléko (a také sýry, smetanu, jogurty, máslo) a cukr (bílý, řepný, tmavý, třtinový). Bezlepková strava bez mléka a cukru mi pomohla od mnoha zdravotních potíží, jako jsou pylové alergie, chronická rýma, záněty dutin, angíny, gynekologické potíže a další. Také jsem mívala o 25 kilo víc. Celostní přístup k životu mi přináší kvalitnější dny i noci. Věnuji se také meditacím, praktikuji masáže shiatsu, cvičím taiji a dechová cvičení. K úpravě životního tempa a stylu mě přivedl zdravotní stav, když mi bylo 35 let. Také moje děti, dvojčata, jsou většinou na této stravě. Neznají antibiotika a nic než pár dní rýmičky. Jsem autorkou videoreceptů, eBooků a mnoha receptů a kuchařek stravování bez cukru, mléka a lepku. Více o mě se dozvíte zde. Můj příběh. Svoje recepty píšu a dávám do praktických eBooků. Moje eBooky najdete zde. Ve VIDEU vám povím: Jak to všechno začalo.

Mám pro vás eBook zdarma:
Kus bezlepku do kapsy

Bez cukru, mléka a lepku

Vyzkoušejte recepty na sladké i slané svačiny bez cukru, mléka a lepku.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů