Moje závislost na cukru dlouho vítězila

Malinový koláč bez cukru, mléka a lepku

Před několika lety jsem se začala zajímat o problematiku cukru v souvislosti s naším tělem, zdravím, emocemi. V té době už jsem se stravovala bez lepku a mléka. Cukr jsem sice výrazně omezila, ale stále jsem na něm byla závislá.

Alergie a neustálá rýma se zlepšovaly, ale pořád jsem mívala chutě na sladké. Byl to také zvyk, dát si ke svačině něco sladkého. V obchodě koupíte spíše sladkosti bez lepku a mléka, než něco nesladkého, co by zasytilo.

Problém zvaný čokoláda

Začala jsem studovat informace, zkoumat a zkoušet na vlastní kůži, tedy spíše vlastní trávení. V té době jsem byla na cukru poměrně dost závislá, ani ne tak na dortíkách či slazených nápojích, ale milovala jsem čokoládu v jakékoli formě a kvalitě (tedy i to co výrobci někdy čokoládou bohužel nazývají). Našla jsem si a nakoupila náhrady cukru, například rýžový slad nebo datlový sirup atp. a začala zkoušet jejich chuťové výhody a nevýhody. Jak nahradit a zredukovat slazení cukrem se věnuji v eBooku „Jak vařit bez lepku, mléka a cukru“.

Jak bez cukru na cestách

To se ale týkalo pouze doma připravených sladkostí, tam jsem cukr poměrně snadno nahradila, ale nejhorší to bylo na cestách, kde jsem doslova hltala čokolády a různé tyčinky.

Největší past byly benzínky, kde nemáte moc na výběr, ujížděla jsem na čokoládových kaštanech, miluju to, když se rozpouštějí na jazyku.

Bylo potřeba začít si chystat i jídlo na cesty a díky tomu jsem zjistila, že pokud si připravím kvalitní svačinu, tak sladkost prakticky nepotřebuji. Recepty na svačiny bez cukru, mléka a lepku najdete v mém eBooku zdarma: „Kus bezlepku do kapsy“.

Uvědomila jsem si, že jsem po sladkostech sahala z hladu, z potřeby se nasytit mezi jídly a sladkost byla to nejjednodušší a vždy po ruce.

Špetka soli pomáhá zvýraznit přirozeně sladkou chuť

Pro zvýraznění přirozeně sladké chuti pomáhá přidat špetku soli. Už maminka mě učila, že do bábovky se přidává špetka soli, ale nikdy jsem nechápala proč. Sůl pomůže zvýraznit sladkou chuť, výborné je lehounce osolit džemy nebo pokrmy s ovocem, ale opravdu jenom přiměřeně (jak říká pohádková klasika).

Krabičkářka

Začala jsem se o sebe víc starat a připravovat si různé formy svačinek typu jáhly a zelenina, rýže natural a zelenina, rýžové nebo kukuřičné těstoviny, pohanka, polenta atp. Stala se ze mě „krabičkářka“. Navíc jsem zjistila, že tyto svačiny jsou velice výživné a zasytí na delší dobu než sebedokonalejší sladká tyčinka plná kdovíčeho.

Také jsem více experimentovala při výrobě domácích moučníků, naučila jsem se metodou pokus omyl (a ty omyly někdy byly opravdu nepoživatelné) péct švestkové a borůvkové koláče, bublaninu, piškot, makovec, kakaovou bábovku, ořechové řezy a to vše bez cukru, lepku a mléka.

Zjistila jsem, že pokud se pořádně a pravidelně najím, chutě na sladké tolik nemívám.

I tu čokoládu jsem pořešila

Poslední krok byl příprava vlastní čokolády. Hodně mi v tom pomohla jedna česká čokoládovna, která vyrábí a prodává tzv. čokoládovou hmotu. Tu stačí rozpustit, dochutit rýžovým nebo datlovým sirupem a troškou soli. Miluju ji s příchutí mátové esence nebo citrusů, můj manžel zase chilli. Když mám víc času, dělám i pralinky.

Jídlo s cukrem už mi ani nechutná

Postupně mi cokoli s cukrem (a tím myslím i s třtinovým, hnědým…prostě všemi rafinovanými cukry) připadalo bez chuti, takové povrchně sladké, kdy sladkost přehlušuje všechny ostatní chutě. A také mi začalo stačit sladit mnohem méně (běžný konzument „cukrouš“ by to označil za nesladké).
A proč to všechno? Co mi to přineslo a přináší?

Hlavní přínos je zdravotní. Moje tělo reagovalo velice citlivě na množství cukru v krvi. Když jsem cukr neměla, projevilo se to výkyvy nálad, nervozitou a potřebou cokoli sníst. Cítila jsem se často unavená a vyřazená z provozu. To všechno mi došlo, až když jsem byla bez cukru.

Život bez cukru mi přinesl:

  • Méně častá onemocnění
    Celkově jsem méně často nemocná. Nemoci typu rýma, záněty průdušek a dutin (cukr překyseluje, omezuje funkci imunitního systému, střevní mikroflóra je narušována atp., a nemoci potom mají větší šanci). Pokud už nějaká nemoc začne, například rýma, její průběh je kratší a není tak paralyzující (bývaly několikatýdenní záněty dutin a uší….)
  • Zlepšilo se mi trávení
    Jsem bez nadýmání, křečí, nepravidelné stolice
  • Harmonizaci ženských orgínů
    Jsem bez kvasinkových onemocnění.
  • Dokážu nejíst i celý den
    bez výkyvu energie a nálady, občas si tak mohu dopřát půst
  • Zmizela potřeba nočního chození na malou
    Po vyřazení z jídelníčku i nadměrných ovocných cukrů (ovoce) , tzn. mohu spát celou noc nepřerušovaně, což má výrazný dopad na kvalitu života přes den. Ovoce konzumuji v létě a v omezené míře, v průběhu roku potom převařené křížaly z jablek nebo švestek, žádné tropické ovoce. A fakt málo
  • Zbavila jsem se nepříjemného nakyslého pocitu v ústech

Nadále vymýšlím různé kombinace chutí a naučila jsem se používat k dochucování například mletou pravou vanilku, kvalitní mletou skořici, kvalitní kakao nebo kokos jako dominantní chuť (místo té sladké), perníkové koření výtečné do kaše nebo polenty. Nevynechám ani pudingy, čokoládové krémy z černé rýže, jáhlové krémy, luštěninové – výtečný krém je z fazolí adzuki, které nenadýmají a jsou lehce nasládlé, nebo z černých fazolí atp. Praktické návody a recepty jsem sepsala do eBooku: „Jak vařit bez lepku, mléka a cukru“.

Dnes nevidím jediný důvod, proč konzumovat cukr.

Ale je to práce jako s jakoukoli jinou závislostí, ať už kouření, požívání alkoholu a dalších návykových látek. Je to práce uvnitř, vnitřní rozhodnutí to změnit.

Celý můj příběh o změně stravování, přechodu na stravu bez lepku, mléka a cukru, o vlivu na můj zdravotní stav se můžete dočíst v mému eBooku na téma stravování ZDE.

 

Učím, jak jíst bez lepku, mléka a cukru pomocí osvědčených návodů a receptů. Tato moje strava je založená na zelenině, obilovinách, luštěninách, příležitostně i mase a vejcích. Více jak 12 let nejím lepek (pšenici, žito, ječmen, oves, to znamená pečivo, knedlíky, běžné těstoviny), mléko (a také sýry, smetanu, jogurty, máslo) a cukr (bílý, řepný, tmavý, třtinový). Bezlepková strava bez mléka a cukru mi pomohla od mnoha zdravotních potíží, jako jsou pylové alergie, chronická rýma, záněty dutin, angíny, gynekologické potíže a další. Také jsem mívala o 25 kilo víc. Celostní přístup k životu mi přináší kvalitnější dny i noci. Věnuji se také meditacím, praktikuji masáže shiatsu, cvičím taiji a dechová cvičení. K úpravě životního tempa a stylu mě přivedl zdravotní stav, když mi bylo 35 let. Také moje děti, dvojčata, jsou většinou na této stravě. Neznají antibiotika a nic než pár dní rýmičky. Jsem autorkou videoreceptů, eBooků a mnoha receptů a kuchařek stravování bez cukru, mléka a lepku. Více o mě se dozvíte zde. Můj příběh. Svoje recepty píšu a dávám do praktických eBooků. Moje eBooky najdete zde. Ve VIDEU vám povím: Jak to všechno začalo.

Mám pro vás eBook zdarma:
Kus bezlepku do kapsy

Bez cukru, mléka a lepku

Vyzkoušejte recepty na sladké i slané svačiny bez cukru, mléka a lepku.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů