Suroviny a pomůcky pro vánoční pečení bez cukru, mléka a lepku

Často se mě ptáte, jaké suroviny používám. A jelikož je čas pečení na Vánoce, shrnula jsem několik základních surovin a praktických pomůcek v následujícím článku.

Jaké mouky

Ve svých receptech na cukroví používám výhradně jednodruhové bezlepkové mouky a ty v receptech kombinuji a míchám.

  • rýžová
  • pohanková
  • kukuřičná
  • kokosová na posyp (ale jde to bez ní)

Čím sladím

Ke slazení používám přirozenou sladkou chuť různých potravin, nejčastěji:

  • datlovou pastu nebo sirup
  • rozmixované rozinky
  • rýžový sirup (slad)
  • sušené ovoce

A co vanilkový nebo skořicový cukr?

Mám ráda původní suroviny, co nejvíce přírodní. Proto preferuji čisté koření bez dalších příměsí:

  • Miluju pravou vanilku mletou nebo extrakt z vanilkovyobchod.cz nebo extrakt od Grešíka.
  • Perníkové koření úžasně namíchané a nesmírně voňavé je od Sonnentoru.
  • Pravou skořici mletou (já si vozím z Řecka, ale Sonnentor má také výtečnou)

Co místo másla?

Ve vánočních receptech dávám místo másla olej, který má neutrální chuť a hodí se proto i do sladkých jídel a sušenek:

  • rýžový olej

Pomůcky, které šetří čas a nervy

Igelitový sáček
Jak vyválet těsto, které se lepí, nechce držet pohromadě a jinak zlobí?
Dejte ho mezi dva igeliťáky a válejte válečkem přes ně. Těsto jde odlepit ze sáčku mnohem lépe, než z válu nebo válečku. Také pomůže, dát ho pořádně vychladit, v časové nouzi klidně do mrazáku.

Formičky jsou na pohodu
Pořídila jsem silikonové, ale stačí i ty staré plechové. Problém bezlepkových těst je ten, že špatně drží pohromadě, že se drolí, protože v něm není ten pojící lepek.
Proto je velké usnadnění práce, dát těsto do formiček. Po upečení už potom drží.

Přeji Vám poklidný čas Adventu a příprav na Vánoce!

Recepty na Vánoční pečení najdete v mém eBooku zde:

Učím, jak se stravovat bez cukru, mléka a lepku. Jím tak už více než 10 let. Kus bezlepku do kapsy je eBook zdarma. Můj příběh najdete zde: Můj příběh. Podrobně stravování bez cukru, mléka a lepku se věnuji v eBooku Stravování bez cukru, mléka a lepku. Sledujte FACEBOOK.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů