Naklíčené mungo chutná jako hrášek ze zahrádky

Moje klíčení a nakličování začalo náhodou, a to v tramvaji. Dvě ženy opodál si povídaly o klíčení a já tak nechtěně vyslechla návod na klíčení. Že stačí obyčejná miska a sítko, potom vzít mungo, namočit, proplachovat a za dva dny se to dá jíst a chutná prý výtečně.

Obyčejná miska a sítko mě oslovily. Domnívala jsem se totiž, že je ke klíčení potřeba nějaký složitý aparát a ten nemám a nechci pořizovat. Nemám ráda taková ta speciální udělátka, která se potom v kuchyni akorát povalují a nikdo je nepoužívá. Preferuji univerzální pomůcky. A teprve když uznám, že tu specifickou činnost nebo proces chci opakovaně dělat a že mi ta speciální pomůcka nebo přístroj usnadní práci, rozhodnu se k zakoupení.
V té době už jsem se stravovala bez lepku, mléka, cukru a také jsem omezila maso a vejce. A hledala jsem zdroje minerálů a bílkovin.

V klíčení jsem pokračovala

Po vyslechnutí (musím podotknout, že neúmyslném, běžně v tramvaji neposlouchám cizí hovory, toto ale nešlo přeslechnout:-)) výše zmíněné debaty, jsem druhý den začala klíčit. Vrhla jsem se do toho pod heslem „Kdo nic nedělá, nic nezkazí“. Mungo jsem doma měla, do té doby jsem ho jedla uvařené. Naklíčené mungo mi tenkrát zachutnalo, a tak ho klíčím od té doby často a je stále nejoblíbenější, je to naše klíčící star superstar.
Oblíbily si ho i naše děti, takže dávám klíčit poměrně velké množství.

Klíčky jako elixír života

Když jsem začala psát eBook o klíčení, překvapilo mě, jak bohatý zdroj živin klíčky jsou. Poslední dva roky řeším kolísavou hladinu železa ve svém organismu. Díky klíčkům jsem našla přirozený zdroj. Tělo si tak vezme přesně co potřebuje a dovede potřebné minerální látky a vitamíny absorbovat.
Veškeré umělé přípravky k doplnění železa mi nevyhovovaly, protože měly řadu vedlejších účinků, jako například bolest žaludku a břicha, zácpu atd.

Klíčky a výhonky obsahují kromě železa také vápník, hořčík, draslík, celou škálu vitamínů. Díky klíčkům dostává tělo tolik potřebnou vlákninu. A také jsou pro mě zdrojem bílkovin, protože živočišné produkty jím velice zřídka.

Kromě munga dnes klíčím také hořčici, pískavici nebo rukolu. Chutná mi například hrášková polévka posypaná naklíčenou vojtěškou (alfalfa). Nebo černá rýže s orestovaným tempehem s dýňovým krémem a navrch pár snítek naklíčené ředkvičky nebo růžové ředkve. Baví mě objevovat nové možnosti klíčení.

Můj eBook: Jak klíčit luštěniny a semínka můžete najdete ZDE.

Učím, jak se stravovat bez cukru, mléka a lepku. Jím tak už více než 10 let. Kus bezlepku do kapsy je eBook zdarma. Můj příběh najdete zde: Můj příběh. Podrobně stravování bez cukru, mléka a lepku se věnuji v eBooku Stravování bez cukru, mléka a lepku. Sledujte FACEBOOK.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů