Moje klíčení a nakličování začalo náhodou, a to v tramvaji. Dvě ženy opodál si povídaly o klíčení a já tak nechtěně vyslechla návod na klíčení. Že stačí obyčejná miska a sítko, potom vzít mungo, namočit, proplachovat a za dva dny se to dá jíst a chutná prý výtečně.
Obyčejná miska a sítko mě oslovily. Domnívala jsem se totiž, že je ke klíčení potřeba nějaký složitý aparát a ten nemám a nechci pořizovat. Nemám ráda taková ta speciální udělátka, která se potom v kuchyni akorát povalují a nikdo je nepoužívá. Preferuji univerzální pomůcky. A teprve když uznám, že tu specifickou činnost nebo proces chci opakovaně dělat a že mi ta speciální pomůcka nebo přístroj usnadní práci, rozhodnu se k zakoupení.
V té době už jsem se stravovala bez lepku, mléka, cukru a také jsem omezila maso a vejce. A hledala jsem zdroje minerálů a bílkovin.
Po vyslechnutí (musím podotknout, že neúmyslném, běžně v tramvaji neposlouchám cizí hovory, toto ale nešlo přeslechnout:-)) výše zmíněné debaty, jsem druhý den začala klíčit. Vrhla jsem se do toho pod heslem „Kdo nic nedělá, nic nezkazí“. Mungo jsem doma měla, do té doby jsem ho jedla uvařené. Naklíčené mungo mi tenkrát zachutnalo, a tak ho klíčím od té doby často a je stále nejoblíbenější, je to naše klíčící star superstar.
Oblíbily si ho i naše děti, takže dávám klíčit poměrně velké množství.
Když jsem začala psát eBook o klíčení, překvapilo mě, jak bohatý zdroj živin klíčky jsou. Poslední dva roky řeším kolísavou hladinu železa ve svém organismu. Díky klíčkům jsem našla přirozený zdroj. Tělo si tak vezme přesně co potřebuje a dovede potřebné minerální látky a vitamíny absorbovat.
Veškeré umělé přípravky k doplnění železa mi nevyhovovaly, protože měly řadu vedlejších účinků, jako například bolest žaludku a břicha, zácpu atd.
Klíčky a výhonky obsahují kromě železa také vápník, hořčík, draslík, celou škálu vitamínů. Díky klíčkům dostává tělo tolik potřebnou vlákninu. A také jsou pro mě zdrojem bílkovin, protože živočišné produkty jím velice zřídka.
Kromě munga dnes klíčím také hořčici, pískavici nebo rukolu. Chutná mi například hrášková polévka posypaná naklíčenou vojtěškou (alfalfa). Nebo černá rýže s orestovaným tempehem s dýňovým krémem a navrch pár snítek naklíčené ředkvičky nebo růžové ředkve, případně řeřichy. Baví mě objevovat nové možnosti klíčení.
Pokud se nechcete moc rozhodovat čím začít, skvělé je také trio čočka + ředkvička + hořčice.
Kvalitní semínka s dobrou klíčivostí kupuji ZDE.
Můj eBook: Jak klíčit luštěniny a semínka můžete najdete ZDE.
U nás doma klíčíme po celý rok, jediné kdy vynecháváme jsou parné letní měsíce. Horko klíčení úplně neprospívá a navíc je spousta jiného „zeleného“ ze zahrádky a z trhů.
Mám pro vás eBook zdarma:
Kus bezlepku do kapsy
Vyzkoušejte recepty na sladké i slané svačiny bez cukru, mléka a lepku.