Jak mořské řasy dodají našemu tělu minerály

Před pár lety jsem řešila nedostatek železa v těle.

Doktoři mi předepisovali nejrůznější léky, které mi ale způsobovaly další obtíže.

Jelikož jsem se v té době už zabývala celostní medicínou, nechala jsem si poradit. Začala jsem víc, a hlavně pravidelně zařazovat do přípravy jídel mořské řasy.

Začala jsem používat různé druhy řas a střídat je.

Také jsem přešla z bílé rýže na rýži natural, na rýži červenou, indiánskou, černou atp., také častěji jím jáhly, pohanku a mouky z nich. Výborné jsou také fazole adzuki a další luštěniny, které jsou bohaté na minerály.

Občas také nechám naklíčit klíčky, které jsou doslova minerální bomby. Podrobnosti o klíčení najdete v mém eBooku Jak klíčit luštěniny a semínka

Postupně krevní testy ukázaly stav železa v normě. Je mi 50 let a stále máme železo a jiné minerály v pořádku.

Řasy mají výhodu v tom, že se jedná o přirozený zdroj minerálů, takže tělo si vezme, co potřebuje. Tím že jsou v přirozené formě, se lépe vstřebávají a distribuují v těle.

Jaké řasy a jak používám

Řasy používám sušené a je potřeba je vařit.
Nejčastěji je vařím spolu s natěmi, košťály a slupkami od zeleniny, tím dostanu zeleninový vývar.
Z vývaru si dělám snídaňové polévky a zpravidla ještě polévku nebo omáčku k obědu.
Občas řasu propašuju do guláše nebo jiné omáčky.

S řasami vařím rýži, luštěniny, přidáváme je do mixovaných polévek a omáček. Stačí malinko, řasy v tom vůbec neucítí ani ty nejcitlivější jazýčky (vím, co tvrdím, mám je doma, ale pššššt, ani muk)

Důležitá je pravidelnost

Používat a konzumovat řasy pravidelně. Zpravidla máme tendenci se pro něco nadchnout, ale brzo nás to přejde a přestaneme to dělat, používat, zařazovat do svého života. Týden nebo dva na dovolené bez řas nevadí, ale potom je dobré s k nim zase vrátit.

 

Dávkování

Dospělý člověk by měl denně zkonzumovat řasu o velikost cca 1×1,5 cm
Balíček řas stojí mezi 150-250 Kč, ale vydrží týdny až měsíce, podle velikosti rodiny.

Řasy v gastronomii

Tradičně se řasy jedí v sushi, to asi známe všichni.
Asijská bistra nabízejí saláty z řas, se sezamovými semínky a olejem.
Mořské řasy přidávám při vaření: rýže, luštěnin, do zeleninového vývaru.

Co to ty řasy vlastně jsou?

Vyskytují se výhradně v čistých slaných vodách, protože ve znečištěných by nerostly. Díky tomu jsou to velice čisté zdroje minerálních látek a stopových prvků.
Obsahuje totiž 10-20 x víc minerálních látek než běžná zelenina.
Některé řasy mají až 14 x víc vápníku než mléko. Jsou přirozeným zdrojem železa, hořčíku, zinku, chromu, a celé řady vitamínů E, K B, C, kyseliny listové.
Řasy mají úžasné detoxikační vlastnosti, příznivě ovlivňují krevní tlak, čistí krev a jsou zásadotvorné.

Věděli jste, že je dobré popíjet vývar z řas po rentgenovém vyšetření?

Moje oblíbené řasy jsou

Ráda používám tyto, protože nejsou cítit rybinou a prakticky o nich v jídle nevíte:

  • Wakame – tenké nudličky
  • Kombu řasa – ploché tmavě zelené plátky řasy, někdy bývají potažené bílým práškem, který není na závadu. Ty přidávám do zeleninového vývaru, recept na něj najdete zde.
  • Arame – tenké černé řasy, po uvaření trošku nabydou, přidávám právě při vaření té tmavé rýže nebo tmavých luštěnin (adzuki fazolí, černých nebo hnědých fazolí atp.)
  • Hiziki (Hijiki) – tenké nudličky
  • Agar – prášek, který nasypete do vody nebo jiné tekutiny, povaříte a máte z toho želatinu čistě rostlinného původu plnou minerálů. Ráda dávám agar povařený v jablečné šťávě s vodou, lehce osolený, jako želatinu na dort, naliju na bezlepkový piškot ozdobený čerstvým ovocem.
    Agar dávám jako želatinu na dort, na piškotový bezlepkový základ. Agar také přidávám do marmelád. Recept na marmelády bez cukru najdete ZDE.
    Výhodné velké balení agaru kupuji na eshopu Vital Country, v prodejnách ho zpravidla nemívají.

Nejčastěji používám řasu Kombu.

Je to hlubokomořská řasa, která roste v čistých a chladných vodách. Odvádí z těla toxické látky. Posiluje ledviny, pomáhá léčit anémii. Obsahuje hodně vápníku, draslíku, provitaminu A a vitamínu C.

Pomáhá udržovat zdravý trávicí systém, podporuje přirozenou obranyschopnost organismu.
Je dobré dopředu namočit na cca 20 minut a potom vařit v zeleninovém vývaru, přidat kousek do hrnce při vaření rýže a luštěnin.
Opražená a nadrcená na prášek pomáhá zmírnit nadměrné menstruační krvácení.

Na fotce je zabalená řasa Kombu, jak ji uvidíte v obchodě. Objednat si ji můžete ZDE v eshopu VITALCOUNTRY.

Řas se nebojte, na začátku kupte jednu a tu používejte pravidelně. Pořizovací cena není úplně malá, ale balíček sušené řasy vám vystačí na několik měsíců. Kupuji v prodejnách zdravé výživy nebo na internetu.

Učím, jak jíst bez lepku, mléka a cukru pomocí osvědčených návodů a receptů. Tato moje strava je založená na zelenině, obilovinách, luštěninách, příležitostně i mase a vejcích. Více jak 12 let nejím lepek (pšenici, žito, ječmen, oves, to znamená pečivo, knedlíky, běžné těstoviny), mléko (a také sýry, smetanu, jogurty, máslo) a cukr (bílý, řepný, tmavý, třtinový). Bezlepková strava bez mléka a cukru mi pomohla od mnoha zdravotních potíží, jako jsou pylové alergie, chronická rýma, záněty dutin, angíny, gynekologické potíže a další. Také jsem mívala o 25 kilo víc. Celostní přístup k životu mi přináší kvalitnější dny i noci. Věnuji se také meditacím, praktikuji masáže shiatsu, cvičím taiji a dechová cvičení. K úpravě životního tempa a stylu mě přivedl zdravotní stav, když mi bylo 35 let. Také moje děti, dvojčata, jsou většinou na této stravě. Neznají antibiotika a nic než pár dní rýmičky. Jsem autorkou videoreceptů, eBooků a mnoha receptů a kuchařek stravování bez cukru, mléka a lepku. Více o mě se dozvíte zde. Můj příběh. Svoje recepty píšu a dávám do praktických eBooků. Moje eBooky najdete zde. Ve VIDEU vám povím: Jak to všechno začalo.

Mám pro vás eBook zdarma:
Kus bezlepku do kapsy

Bez cukru, mléka a lepku

Vyzkoušejte recepty na sladké i slané svačiny bez cukru, mléka a lepku.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů