Před pár lety jsem řešila nedostatek železa v těle.
Doktoři mi předepisovali nejrůznější léky, které mi ale způsobovaly další obtíže.
Jelikož jsem se v té době už zabývala celostní medicínou, nechala jsem si poradit. Začala jsem víc, a hlavně pravidelně zařazovat do přípravy jídel mořské řasy.
Začala jsem používat různé druhy řas a střídat je.
Také jsem přešla z bílé rýže na rýži natural, na rýži červenou, indiánskou, černou atp., také častěji jím jáhly, pohanku a mouky z nich. Výborné jsou také fazole adzuki a další luštěniny, které jsou bohaté na minerály.
Občas také nechám naklíčit klíčky, které jsou doslova minerální bomby. Podrobnosti o klíčení najdete v mém eBooku Jak klíčit luštěniny a semínka
Postupně krevní testy ukázaly stav železa v normě. Je mi 50 let a stále máme železo a jiné minerály v pořádku.
Řasy mají výhodu v tom, že se jedná o přirozený zdroj minerálů, takže tělo si vezme, co potřebuje. Tím že jsou v přirozené formě, se lépe vstřebávají a distribuují v těle.
Řasy používám sušené a je potřeba je vařit.
Nejčastěji je vařím spolu s natěmi, košťály a slupkami od zeleniny, tím dostanu zeleninový vývar.
Z vývaru si dělám snídaňové polévky a zpravidla ještě polévku nebo omáčku k obědu.
Občas řasu propašuju do guláše nebo jiné omáčky.
S řasami vařím rýži, luštěniny, přidáváme je do mixovaných polévek a omáček. Stačí malinko, řasy v tom vůbec neucítí ani ty nejcitlivější jazýčky (vím, co tvrdím, mám je doma, ale pššššt, ani muk)
Používat a konzumovat řasy pravidelně. Zpravidla máme tendenci se pro něco nadchnout, ale brzo nás to přejde a přestaneme to dělat, používat, zařazovat do svého života. Týden nebo dva na dovolené bez řas nevadí, ale potom je dobré s k nim zase vrátit.
Dospělý člověk by měl denně zkonzumovat řasu o velikost cca 1×1,5 cm
Balíček řas stojí mezi 150-250 Kč, ale vydrží týdny až měsíce, podle velikosti rodiny.
Tradičně se řasy jedí v sushi, to asi známe všichni.
Asijská bistra nabízejí saláty z řas, se sezamovými semínky a olejem.
Mořské řasy přidávám při vaření: rýže, luštěnin, do zeleninového vývaru.
Vyskytují se výhradně v čistých slaných vodách, protože ve znečištěných by nerostly. Díky tomu jsou to velice čisté zdroje minerálních látek a stopových prvků.
Obsahuje totiž 10-20 x víc minerálních látek než běžná zelenina.
Některé řasy mají až 14 x víc vápníku než mléko. Jsou přirozeným zdrojem železa, hořčíku, zinku, chromu, a celé řady vitamínů E, K B, C, kyseliny listové.
Řasy mají úžasné detoxikační vlastnosti, příznivě ovlivňují krevní tlak, čistí krev a jsou zásadotvorné.
Věděli jste, že je dobré popíjet vývar z řas po rentgenovém vyšetření?
Ráda používám tyto, protože nejsou cítit rybinou a prakticky o nich v jídle nevíte:
Je to hlubokomořská řasa, která roste v čistých a chladných vodách. Odvádí z těla toxické látky. Posiluje ledviny, pomáhá léčit anémii. Obsahuje hodně vápníku, draslíku, provitaminu A a vitamínu C.
Pomáhá udržovat zdravý trávicí systém, podporuje přirozenou obranyschopnost organismu.
Je dobré dopředu namočit na cca 20 minut a potom vařit v zeleninovém vývaru, přidat kousek do hrnce při vaření rýže a luštěnin.
Opražená a nadrcená na prášek pomáhá zmírnit nadměrné menstruační krvácení.
Na fotce je zabalená řasa Kombu, jak ji uvidíte v obchodě. Objednat si ji můžete ZDE v eshopu VITALCOUNTRY.
Řas se nebojte, na začátku kupte jednu a tu používejte pravidelně. Pořizovací cena není úplně malá, ale balíček sušené řasy vám vystačí na několik měsíců. Kupuji v prodejnách zdravé výživy nebo na internetu.
Mám pro vás eBook zdarma:
Kus bezlepku do kapsy
Vyzkoušejte recepty na sladké i slané svačiny bez cukru, mléka a lepku.