Život bez rýmy a kašle

Mívala jsem často rýmu. Od svých 12 let jsem na podzim a na jaře skončila v posteli, rýma, kašel a další potíže mě vyřadily z pracovního i společenského života, za studií i ze školy.
Když nastal podzim, pravidelně jsem ulehla na několik týdnů, nejprve s rýmou, která se zhoršovala až do zánětu dutin. Někdy se to zvrtlo v kašel, nejprve občasný, který přešel v déletrvající nekontrolovatelné výbuchy kašle.
Špatně jsem spala, nemohla jsem v noci dýchat. Ráno jsem se budila zahleněná a unavená tak, že bych nejraději prospala celý den.

Co všechno mi rýmu ovlivňuje a zhoršuje?

Vypozorovala jsem několik faktorů, které průběh rýmy ovlivňují a jsou důležité hlavně v počáteční fázi.

  1. Strava
  2. Způsob dýchání a postoj
  3. Únava a stres, nedostatek spánku
  4. Prochladnutí, studené ruce a nohy
  5. Vítr, vlhké počasí, rychlé změny počasí

Strava

Pokud jsem vysadila z jídelníčku lepek, mléko a mléčné výrobky (platí i pro kozí atp.), cukr a výrazně jsem omezila maso a vejce, zahlenění nebývá tak silné a tělo si lépe poradí hlavně v počáteční fázi, kdy je rýma tekutá. Zpravidla potom nepřejde do té další fáze, kdy zhoustne a ucpává nos a dutiny.

Jak být bez lepku, mléka, cukru a výrazně omezit maso a vejce, jsem sepsala do celistvého textu. Doplnila jsem trochu teorie, sesumírovala návody a praktické recepty, jak snadné vařit bez lepku, mléka a cukru. Recepty jsou navíc bezmasé a bez použití vajec. Vznikl tak eBook „Jak vařit bez lepku, mléka a cukru“.

Obtížné pro mě bylo připravovat svačiny na cesty.
Proto jsem sepsala několik receptů na moje nejoblíbenější do eBooku: „Kus bezlepku do kapsy“.

Dech a postoj

Dýcháte správně?

Vedete nádech nosem skrz dutiny, kde se vzduch ohřeje a očistí, nebo se rychle nadechujete ústy, přestože jste v klidovém stavu (nadechování ústy při zátěži a sportu je v pořádku).

Máte správný postoj, držíte osu rovně?

Únava a stres

Tady pomáhá odpočinek, dostatek spánku a nebrat si věci osobně. Nebrat si věci osobně, nebýt v roli oběti. Nebýt naštvaná. Víc se tomu věnuji ZDE.

Zjistila jsem, že tres z toho, že něco nestíhám vzniká na základě mého pocitu a díky tomu na sebe vyvíjím tlak. Realita bývá odlišná.

Pocit chladu

Pokud máte pocit chladu, studené ruce a nohy, nepomůže zahřívání nohou. To je krátkodobé a nejde do hloubky. Při pocitu chladu, počátku rýmy, takového toho pocitu vyčerpání je dobré vzít pytlík obyčejné soli, nahřát v troubě nebo na pánvi, nasypat do povlaku od polštářku a přiložit na oblast ledvin. Nechat 1-2 hodiny. Nepoužíváme při teplotě.

Vítr a vlivy počasí

Celoročně pečovat o to, aby vítr nevnikl do těla, neofoukla nám šíje a krk, pro mě osobně jsou důležité kotníky (proto nesnáším ty nízký ponožky, který nejdou přes kotníky). Preventivně nosím šátek, který jde použít kolem různých částí těla a funguje jak proti větru, tak chladu.

Od podzimu do jara nosím merino spodní košilku, která odvádí pot od těla. Stejně tak na řízení auta nebo dlouhé cesty vlakem/busem nosím merino triko, abych neměla mokrý pot na těle. Dnes už se dají koupit tato trika dost pěkná.

Děti

Dětem zpravidla stačí upravit stravu a nechat je 1-2 dny doma v teple. To je moje osobní zkušenost. Fungovalo to do jejich cca 10 let, protože to jsem dokázala ovlivnit, co jedly. Potom už si volily stravy samy, takže se nedala tak dobře ovlivnit, hlavně sladkosti.

Pokud to šlo, nesrážela jsem jim teplotu. V noci jsem potom spala u nich a kontrolovala jejich stav.

Co udělat při počátku rýmy

Vysadit lepek, mléko, cukr – i kdybyste nic jiného neudělali, vyzkoušejte to.

Cumlat olej – ráno dát do úst polévkovou lžíci jakéhokoli oleje, cumláme několik minut a vyplivneme. Potom oškrábeme lžící jazyk (případně speciální škrabkou na jazyk). Při akutních stavech doporučuji opakovat i během dne.

Cumlat česnek – při škrábání v krku a kašli, opatrně oloupeme stroužek česneku, nesmíme ho porušit, vložíme do úst a jenom ho tam máme. Nekoušeme. Alespoň pár desítek minut. Potom česnek vyhodíme.

Kuzu – bílý prášek, který si koupíme. Rozpuštěný ve vodě uvaříme podle návodu na obale.

Miso pastu – koupíme v prodejnách zdravé výživy, přidáváme do polévek, omáček atp.

Nahřát sůl na ledviny pouze ale při pocitu chladu – návod výše.

Vyspat se a odpočívat.

Někdy použiju:

Tinkturu z lichořeřišnice (užívat dle návodu na obale)

Homeopatika podle typu rýmy (tekutá, kape z nosu, čirá, žlutá, zelená, lepší se teplem, lepší se chladem, lepší ráno, lepší přes den, zhorší se v noci, podle toho volíme správné homeopatikum, konzultujte s odborníkem)

Proplachováni konvičkou néti.

 

Dlouhodobý způsob stravování mě zbavil i pylové alergie.

I já mám občas rýmu, kašel, bolí mě hlava, není mi dobře. Ale průběh už nebývá tak drastický a dlouhý, lépe si s tou situací poradím.

Pokud jste nemocní, vyhledejte lékaře. V tomto článku sdílím svoje osobní zkušenosti, nejsou to rady lékaře ani odborníka!

 

Učím, jak jíst bez lepku, mléka a cukru pomocí osvědčených návodů a receptů. Tato moje strava je založená na zelenině, obilovinách, luštěninách, příležitostně i mase a vejcích. Více jak 12 let nejím lepek (pšenici, žito, ječmen, oves, to znamená pečivo, knedlíky, běžné těstoviny), mléko (a také sýry, smetanu, jogurty, máslo) a cukr (bílý, řepný, tmavý, třtinový). Bezlepková strava bez mléka a cukru mi pomohla od mnoha zdravotních potíží, jako jsou pylové alergie, chronická rýma, záněty dutin, angíny, gynekologické potíže a další. Také jsem mívala o 25 kilo víc. Celostní přístup k životu mi přináší kvalitnější dny i noci. Věnuji se také meditacím, praktikuji masáže shiatsu, cvičím taiji a dechová cvičení. K úpravě životního tempa a stylu mě přivedl zdravotní stav, když mi bylo 35 let. Také moje děti, dvojčata, jsou většinou na této stravě. Neznají antibiotika a nic než pár dní rýmičky. Jsem autorkou videoreceptů, eBooků a mnoha receptů a kuchařek stravování bez cukru, mléka a lepku. Více o mě se dozvíte zde. Můj příběh. Svoje recepty píšu a dávám do praktických eBooků. Moje eBooky najdete zde. Ve VIDEU vám povím: Jak to všechno začalo.

Mám pro vás eBook zdarma:
Kus bezlepku do kapsy

Bez cukru, mléka a lepku

Vyzkoušejte recepty na sladké i slané svačiny bez cukru, mléka a lepku.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů