Vzhledem k tomu, že se už více jak 15 let stravuji bez cukru, mléka a lepku, tak jsem hledala způsob, jak udělat marmelády. Naše chaloupka nabízí jahody, maliny, borůvky a další plody, které miluju v marmeládách.
Proto vznikl tento recept pro zhotovení marmelády bez cukru.
Tuto marmeládu můžeme udělat ze stejného ovoce jako tu s cukrem. My jenom využijeme přirozenou sladkost ovoce a případně ještě přisladíme, jedním z níže uvedených způsobů.
Přesné množství pro borůvkovou marmeládu:
1 kg borůvek, 100 ml jablečného koncentrátu bez přidaného cukru, 100 g datlové pasty, 5 letních jablek, 10 g agaru, 50 ml vody pro rozmíchání agaru, 100 ml vody na podlití borůvek při jejich vaření.
Dostaneme 1800 ml marmelády, což je 10 skleniček velikosti dětské přesnídávky (á 180 ml).
Marmeládu nalijeme do zavařovacích skleniček a zavřeme víčky tak, jak jsme při zavařování zvyklí. Zavaříme také klasicky, uvádím 2 možnosti:
1/ V zavařovacím hrnci
Vaříme v hrnci ve vroucí vodě 10 minut, aby se víčka zatáhla a zavařila. Ochladíme pod studenou vodou a skleničky vyndáme. Po vychladnutí můžeme provést zkoušku zavaření tak, že lehce zkusíme víčka otevřít. Ale opravdu jenom lehce. Pokud se některé otevře, nebylo dobře chycené a marmeláda by se začala kazit. Nejlepší je dát do ledničky a sníst ji v následujících týdnech.
2/ V horkovzdušné troubě
Na plech nalijeme 3 cm teplé vody, do té vložíme zavřené skleničky. Skleničky se nesmí dotýkat a nesmí se dotýka okraje plechu. Zavařujeme při 200 st cca 10-15 minut.
Marmeládu používám na zpestření jídelníčku, například na palačinky, na potření bezlepkového dortu nebo koláče, na jahelný krémík, do sladké svačinové kaše nebo do kokosového jogurtu, nebo také do vánočního cukroví.
Každopádně marmeláda by měla být pouze doplněk pokrmu, na zpestření a ochucení.
Agar je želatina rostlinného původu, která obsahuje cenné minerály jako je železo, vápník, jód a také vlákninu a kyselinu listovou. Získává se s řasy zvané „tengusa“. Agar se dá koupit v prodejnách zdravé výživy nebo na internetu. Agar má podobu tyčinek, vloček nebo prášku. Ráda kupuju výhodné velké balení na tomto eshopu.
1/ Když se při zavařování něco pokazí a víčko se nechytne, marmeláda se může zkazit. Když je sklenička malá, tak mě to méně mrzí, pokud musím obsah vyhodit. Někdy nedovřené víčko neodhalím při závěrečné kontrola zavaření.
2/ Načatá marmeláda nevydrží v lednici tak dlouho jako ta s cukrem. Menší sklenička se dříve spotřebuje. Skladování v lednici se mi daří max. 4 týdny, potom už se marmeláda začíná kazit.
Mám pro vás eBook zdarma:
Kus bezlepku do kapsy
Vyzkoušejte recepty na sladké i slané svačiny bez cukru, mléka a lepku.
Děkuji za krásný recept, vyzkouším z rybízu, kterého teď mám celý velký keř a už nevím, co s ním.