Ráno jsem přišla do kuchyně a marně jsem hledala cizrnu, kterou jsem si dala večer namáčet. Na lince nebyla.
„Jestli hledáš ten hrách, tak je v troubě. Vůbec se u toho nedalo spát,“ pronesl manžel.
„Jak to?“ Já udiveně.
Vylíčil mi svůj zážitek, že už večer, když se díval na film, občas něco zaslechl. Takový divný zvuk, jakoby tu chodila kočka nebo když šramotěj myši. Kočka ale spala v tu chvíli na skříni a myši nemáme. Dál tomu nevěnoval pozornost.
Potom si šel lehnout.
„Nešlo přitom spát. To bylo lup ….. lup ….. lup ….. Divný zvuky. Tak jsme se šel podívat na kočku. Ta spala. A na lince jsem našel v misce s vodou cizrnu. V tu chvíli mi došlo, co ty zvuky vydává. Tak jsem misku ukryl do trouby. Pak už jsem ji neslyšel.“ Popsal mi svůj zážitek.
Příště dám cizrnu máčet do spíže. To její praskání je opravdu vytrvalé a otravné.
Jiné luštěniny to nedělají, nejsou slyšet. Dávám je zpravidla máčet přes noc, abych je mohla druhý den dopoledne uvařit.
Při stravování bez cukru, mléka a lepku totiž luštěniny používám dost často. Jsou pro mě kvalitním zdrojem bílkovin, minerálních látek a živin. A také dobře zasytí.
Navíc je miluju, protože s nimi ušetřím. Hodně moc nabydou, například 1 hrnek suché cizrny dík vodě nabobtná na množství 2,5 hrnku. A to mě baví.
Mám pro vás pár tipů, které vaření luštěnin usnadňují.
– uvařené tak jak jsou k obědu, který se skládá z obiloviny a zeleniny. Díky luštěninám dostávám kvalitní zdroj bílkovin. Stačí 1-2 polévkové lžíce luštěnin na porci.
– rozmixované používám k zahušťování polévek a omáček
– jdou z nich připravit chutné pomazánky, z cizrny je nejznámější hummus
– nechávám je naklíčit
– vystydlé jsou výtečné do salátu
– dávám je do polévky, aby byla sytější. Stačí dvě polévkové lžíce pro 4 porce polévky.
– rozmixovaná červená čočka – jednoduché placky – recept na konci článku
– peču z nich ovocný nebo makový koláč
– dělám z nich těsto na pizzu
Bez cukru, mléka a lepku.
10-12 placiček
1 hrnek červené čočky (loupané, raději upřesňuji, protože se prodává i neloupaná. Loupaná má červenou barvu, neloupaná je dohněda)
1,5 hrnku studené vody
1/2 čajové lžičky soli
olej na osmažení
dle chuti: česnek, majoránka zamíchat do těsta
Červenou čočku dáme namočit do vody na 2 hodiny (může být i déle, klidně přes noc).
Ponorným mixérem vše rozmixujeme a přidáme sůl a koření.
Vznikne těstíčko podobné tomu na palačinky nebo lívance.
Na pánev nalijeme placičky a osmahneme buďto na oleji, nebo na sucho. V průběhu zpracování má těstíčko tendenci tuhnout, proto dolévejte vodou podle potřeby. Těstíčko by mělo jít nalít naběračkou a placičky by měly jít péct bez oleje a normálně otáčet. Záleží také na pánvi. Používám pánve s keramickým nepřilnavým povrchem.
Placičky jíme:
a) naslano jen tak, nebo s dresingem, s pomazánkou, hummusem
b) nasladko s marmeládou bez cukru, se skořicí, ovocem, kakaem
Na fotce je navíc koprový dip:
Zakysanou kokosovou smetanu (kupuji zn. Planton v Lidlu) jsem smíchala s koprem a kápla trochu umeocta (místo umeocta stačí špetka soli).
Další recepty bez cukru, mléka a lepku najdete ZDE.
Mám pro vás eBook zdarma:
Kus bezlepku do kapsy
Vyzkoušejte recepty na sladké i slané svačiny bez cukru, mléka a lepku.
Dobrý den, na Váš web jsem zavítala z důvodu hesla „cvakaní cizrny“. Krátký příběh Vašeho manžela mě velice pobavil, neboť já dneska v noci zažila totéž. Můj dotaz je, nevíte proč ta cizrna praská? Je to z důvodu nabýrání objemu, nebo v tom nějak hraje roli vzduch?
Dobrý den, myslím si, že je to kvůli nabývání objemu, ale proč to nedělá třeba čočka, to netuším 🙂