Jak praská cizrna?

Placky z červené čočky a vody

Tak hodně, že ji manžel zavřel do trouby.

Ráno jsem přišla do kuchyně a marně jsem hledala cizrnu, kterou jsem si dala večer namáčet. Na lince nebyla.
„Jestli hledáš ten hrách, tak je v troubě. Vůbec se u toho nedalo spát,“ pronesl manžel.
„Jak to?“ Já udiveně.

Vylíčil mi svůj zážitek, že už večer, když se díval na film, občas něco zaslechl. Takový divný zvuk, jakoby tu chodila kočka nebo když šramotěj myši. Kočka ale spala v tu chvíli na skříni a myši nemáme. Dál tomu nevěnoval pozornost.
Potom si šel lehnout.

„Nešlo přitom spát. To bylo lup ….. lup ….. lup ….. Divný zvuky. Tak jsme se šel podívat na kočku. Ta spala. A na lince jsem našel v misce s vodou cizrnu. V tu chvíli mi došlo, co ty zvuky vydává. Tak jsem misku ukryl do trouby. Pak už jsem ji neslyšel.“ Popsal mi svůj zážitek.

Příště dám cizrnu máčet do spíže. To její praskání je opravdu vytrvalé a otravné.

Jiné luštěniny to nedělají, nejsou slyšet. Dávám je zpravidla máčet přes noc, abych je mohla druhý den dopoledne uvařit.

Při stravování bez cukru, mléka a lepku totiž luštěniny používám dost často. Jsou pro mě kvalitním zdrojem bílkovin, minerálních látek a živin. A také dobře zasytí.

Navíc je miluju, protože s nimi ušetřím. Hodně moc nabydou, například 1 hrnek suché cizrny dík vodě nabobtná na množství 2,5 hrnku. A to mě baví.

Mám pro vás pár tipů, které vaření luštěnin usnadňují.

Jak zrychlíte dobu varu luštěnin:

  • Předem je máčet
    Namočit na několik hodin ve studene neosolené vodě. Čím větší luštěnina, tím déle se máčí. Malou čočku stačí namáčet 2 hodiny, velké bílé fazole 12 i víc hodin. Loupaná červená čočka se nemusí máčet vůbec.
  • Osolit je až po změknutí.
    Sůl dobu varu výrazně prodlouží a nechce se jim změknout.
  • Vařit v papiňáku
    Větší luštěniny vařím v papiňáku, ale většinou je rozvařím. Proto tak vařím například cizrnu, kterou pak mixuji na hummus, nebo hrách na hrachovou polévku.
  • Skladovat v lednici
    Uvařené luštěniny můžete skladovat několik dní v ledničce, nebo delší dobu v mrazáku.

Jak luštěniny používám:

– uvařené tak jak jsou k obědu, který se skládá z obiloviny a zeleniny. Díky luštěninám dostávám kvalitní zdroj bílkovin. Stačí 1-2 polévkové lžíce luštěnin na porci.
– rozmixované používám k zahušťování polévek a omáček
– jdou z nich připravit chutné pomazánky, z cizrny je nejznámější hummus
– nechávám je naklíčit
– vystydlé jsou výtečné do salátu
– dávám je do polévky, aby byla sytější. Stačí dvě polévkové lžíce pro 4 porce polévky.
– rozmixovaná červená čočka – jednoduché placky – recept na konci článku
– peču z nich ovocný nebo makový koláč
– dělám z nich těsto na pizzu

Jak připravit luštěniny, aby nenadýmaly:

  • Vařit je v jiné vodě, než se máčely.
  • Přidat k jejich vaření saturejku, bazalku nebo tymián.
  • Po uvedení do varu velkou lžící se brat pěnu, která se tvoří

 

Můj nejoblíbenější a nejjednodušší recept na placičky:

Jednoduché placky z červené čočky

Bez cukru, mléka a lepku. 
10-12 placiček

Suroviny:

1 hrnek červené čočky (loupané, raději upřesňuji, protože se prodává i neloupaná. Loupaná má červenou barvu, neloupaná je dohněda)
1,5 hrnku studené vody
1/2 čajové lžičky soli
olej na osmažení

dle chuti: česnek, majoránka zamíchat do těsta

Postup přípravy:

Červenou čočku dáme namočit do vody na 2 hodiny (může být i déle, klidně přes noc).
Ponorným mixérem vše rozmixujeme a přidáme sůl a koření.
Vznikne těstíčko podobné tomu na palačinky nebo lívance. 
Na pánev nalijeme placičky a osmahneme buďto na oleji, nebo na sucho. V průběhu zpracování má těstíčko tendenci tuhnout, proto dolévejte vodou podle potřeby. Těstíčko by mělo jít nalít naběračkou a placičky by měly jít péct bez oleje a normálně otáčet. Záleží také na pánvi. Používám pánve s keramickým nepřilnavým povrchem.

Placičky jíme:
a) naslano jen tak, nebo s dresingem, s pomazánkou, hummusem
b) nasladko s marmeládou bez cukru, se skořicí, ovocem, kakaem

Na fotce je navíc koprový dip:
Zakysanou kokosovou smetanu (kupuji zn. Planton v Lidlu) jsem smíchala s koprem a kápla trochu umeocta (místo umeocta stačí špetka soli).

Další recepty bez cukru, mléka a lepku najdete ZDE.

Učím, jak jíst bez lepku, mléka a cukru pomocí osvědčených návodů a receptů. Tato moje strava je založená na zelenině, obilovinách, luštěninách, příležitostně i mase a vejcích. Více jak 12 let nejím lepek (pšenici, žito, ječmen, oves, to znamená pečivo, knedlíky, běžné těstoviny), mléko (a také sýry, smetanu, jogurty, máslo) a cukr (bílý, řepný, tmavý, třtinový). Bezlepková strava bez mléka a cukru mi pomohla od mnoha zdravotních potíží, jako jsou pylové alergie, chronická rýma, záněty dutin, angíny, gynekologické potíže a další. Také jsem mívala o 25 kilo víc. Celostní přístup k životu mi přináší kvalitnější dny i noci. Věnuji se také meditacím, praktikuji masáže shiatsu, cvičím taiji a dechová cvičení. K úpravě životního tempa a stylu mě přivedl zdravotní stav, když mi bylo 35 let. Také moje děti, dvojčata, jsou většinou na této stravě. Neznají antibiotika a nic než pár dní rýmičky. Jsem autorkou videoreceptů, eBooků a mnoha receptů a kuchařek stravování bez cukru, mléka a lepku. Více o mě se dozvíte zde. Můj příběh. Svoje recepty píšu a dávám do praktických eBooků. Moje eBooky najdete zde. Ve VIDEU vám povím: Jak to všechno začalo.

Mám pro vás eBook zdarma:
Kus bezlepku do kapsy

Bez cukru, mléka a lepku

Vyzkoušejte recepty na sladké i slané svačiny bez cukru, mléka a lepku.

Komentáře
  1. Kristýna napsal:

    Dobrý den, na Váš web jsem zavítala z důvodu hesla „cvakaní cizrny“. Krátký příběh Vašeho manžela mě velice pobavil, neboť já dneska v noci zažila totéž. Můj dotaz je, nevíte proč ta cizrna praská? Je to z důvodu nabýrání objemu, nebo v tom nějak hraje roli vzduch?

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů