Bezlepková velikonoční nádivka s kopřivami – bez lepku, mléka, masa

Recept na bezlepkovou velikonoční nádivku

Videorecept pro 4-5 osob:

Suroviny:

1-2 cibule
200 g dýně
150 g cukety nebo tuřínu, případně celeru
100 g mrkve (1 průměrně velká mrkev)
100 g čínského zelí nebo kapusty
50 g čerstvých mladých kopřiv
vaječné bílky ze 2 vajec
160 g rýžových neochucených burizonů (1 sáček)
100 – 150 g uzeného tofu (1 balíček)
8 PL oleje
½ HR pohankové nebo rýžové mouky
½ ČL mletého kmínu
¼ ČL muškátového oříšku mletého
1 ČL soli
2 x ½ hrnku vody
(PL = polévková lžíce, ČL = čajová lžička, HR = hrnek 250 ml)

Postup:

Příprava zeleniny:
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Na 4PL oleje orestujeme 2 min. na pánvi, ale ne dozlatova.

Veškerou zeleninu zbavíme nečistot, oloupeme, oškrábeme a nastrouháme na struhadle. Přidáme ji na orestovanou cibulku a podlijeme ½ HR vody a necháme dusit pod pokličkou 3-5 minut, občas promícháme.  Přidáme kmín a muškátový květ a osolíme.

Příprava kopřiv:
Čerstvé kopřivy pořádně propláchneme studenou vodou, aby v nich nebyly nečistoty a písek. Dáme je do misky a zalijeme vroucí vodou, necháme 2-3 minuty odstát. Kopřivy scedíme a propláchneme vodou studenou. Pokrájíme je nadrobno.

Smícháme: tofu, kopřivy, zeleninu, burizony, olej. Měla by vzniknout hmota, která jde nabírat lžící a neteče. Pokud je hmota příliš řídká, přisypeme ještě burizony nebo trochu pohankové nebo jiné mouky, případně pohankové či rýžové krupice (prostě něco, co vodu nasaje). Necháme chvíli odstát.

Příprava sněhu z bílků:
Použijeme 2 syrová vejce. Opatrně oddělíme bílky od žloutků. Bílky dáme do mísy, ve které je potom budeme šlehat. Přidáme špetku soli. Šleháme tyčovým nebo jiným šlehačem až vznikne tuhý sníh. Sníh opatrně vmícháme do hmoty se zeleninou.

Rovnoměrně rozmístíme do formy nebo do vymazaného plechu, pokapeme nebo postříkáme olejem ve spreji a pečeme v troubě na 175 °C po dobu 45 minut, nebo remosce také 45 minut.

Celková doba přípravy nádivky je 1,5 hodiny.

Líbí se vám recept. Další recepty, jídelníček a nákupní seznam najdete zde:
„Moje víkendové bezlepkárny – 2 dny bez cukru, mléka a lepku“

 

Učím, jak jíst bez lepku, mléka a cukru pomocí osvědčených návodů a receptů. Tato moje strava je založená na zelenině, obilovinách, luštěninách, příležitostně i mase a vejcích. Více jak 12 let nejím lepek (pšenici, žito, ječmen, oves, to znamená pečivo, knedlíky, běžné těstoviny), mléko (a také sýry, smetanu, jogurty, máslo) a cukr (bílý, řepný, tmavý, třtinový). Bezlepková strava bez mléka a cukru mi pomohla od mnoha zdravotních potíží, jako jsou pylové alergie, chronická rýma, záněty dutin, angíny, gynekologické potíže a další. Také jsem mívala o 25 kilo víc. Celostní přístup k životu mi přináší kvalitnější dny i noci. Věnuji se také meditacím, praktikuji masáže shiatsu, cvičím taiji a dechová cvičení. K úpravě životního tempa a stylu mě přivedl zdravotní stav, když mi bylo 35 let. Také moje děti, dvojčata, jsou většinou na této stravě. Neznají antibiotika a nic než pár dní rýmičky. Jsem autorkou videoreceptů, eBooků a mnoha receptů a kuchařek stravování bez cukru, mléka a lepku. Více o mě se dozvíte zde. Můj příběh. Svoje recepty píšu a dávám do praktických eBooků. Moje eBooky najdete zde. Ve VIDEU vám povím: Jak to všechno začalo.

Mám pro vás eBook zdarma:
Kus bezlepku do kapsy

Bez cukru, mléka a lepku

Vyzkoušejte recepty na sladké i slané svačiny bez cukru, mléka a lepku.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů