1-2 cibule
200 g dýně
150 g cukety nebo tuřínu, případně celeru
100 g mrkve (1 průměrně velká mrkev)
100 g čínského zelí nebo kapusty
50 g čerstvých mladých kopřiv
vaječné bílky ze 2 vajec
160 g rýžových neochucených burizonů (1 sáček)
100 – 150 g uzeného tofu (1 balíček)
8 PL oleje
½ HR pohankové nebo rýžové mouky
½ ČL mletého kmínu
¼ ČL muškátového oříšku mletého
1 ČL soli
2 x ½ hrnku vody
(PL = polévková lžíce, ČL = čajová lžička, HR = hrnek 250 ml)
Příprava zeleniny:
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Na 4PL oleje orestujeme 2 min. na pánvi, ale ne dozlatova.
Veškerou zeleninu zbavíme nečistot, oloupeme, oškrábeme a nastrouháme na struhadle. Přidáme ji na orestovanou cibulku a podlijeme ½ HR vody a necháme dusit pod pokličkou 3-5 minut, občas promícháme. Přidáme kmín a muškátový květ a osolíme.
Příprava kopřiv:
Čerstvé kopřivy pořádně propláchneme studenou vodou, aby v nich nebyly nečistoty a písek. Dáme je do misky a zalijeme vroucí vodou, necháme 2-3 minuty odstát. Kopřivy scedíme a propláchneme vodou studenou. Pokrájíme je nadrobno.
Smícháme: tofu, kopřivy, zeleninu, burizony, olej. Měla by vzniknout hmota, která jde nabírat lžící a neteče. Pokud je hmota příliš řídká, přisypeme ještě burizony nebo trochu pohankové nebo jiné mouky, případně pohankové či rýžové krupice (prostě něco, co vodu nasaje). Necháme chvíli odstát.
Příprava sněhu z bílků:
Použijeme 2 syrová vejce. Opatrně oddělíme bílky od žloutků. Bílky dáme do mísy, ve které je potom budeme šlehat. Přidáme špetku soli. Šleháme tyčovým nebo jiným šlehačem až vznikne tuhý sníh. Sníh opatrně vmícháme do hmoty se zeleninou.
Rovnoměrně rozmístíme do formy nebo do vymazaného plechu, pokapeme nebo postříkáme olejem ve spreji a pečeme v troubě na 175 °C po dobu 45 minut, nebo remosce také 45 minut.
Celková doba přípravy nádivky je 1,5 hodiny.
Líbí se vám recept. Další recepty, jídelníček a nákupní seznam najdete zde:
„Moje víkendové bezlepkárny – 2 dny bez cukru, mléka a lepku“
Mám pro vás eBook zdarma:
Kus bezlepku do kapsy
Vyzkoušejte recepty na sladké i slané svačiny bez cukru, mléka a lepku.