Jak jíst pod stanem nebo v hotelu, kde není možnost vařit?
Ráda a často cestuju. Když jsem před 14 lety začala jíst bez lepku a potom také bez mléka a cukru, začal být docela problém, kde se najíst a čím se na cestách živit, pokud nemám k dispozici kuchyňku s vařičem.
Dokážu spát pod stanem a stejně tak i v hotelu nebo penzionu. Největší potíž bývají snídaně. Hotelové snídaně bez lepku, mléka a cukru jsou mimo rozlišovací schopnosti provozovatelů. Pokud nechci snídat vejce se slaninou, nemám vlastně co jíst.
Proto jsem se musela zamyslet nad tím, co snídat, svačit a někdy dokonce večeřet na hotelovém pokoji nebo pod stanem. Jsem vášnivá vodácká holka, takže pod stanem spím několikrát za léto.
Trvalo mi delší dobu, než jsem vychytala skladbu potravin, které si na cesty beru. Naštěstí sortiment použitelných potravin se neustále rozšiřuje.
Málokde se dá jídlo uvařit.
Musím si tudíž vystačit s horkou vodou.
Horkou vodu získám tak, že si vozím cestovní rychlovarnou konvici, pod stanem mívám kempingový plynový vařič. Na kuchyňky přístupné pro celý kemp příliš nespoléhám, bývá v nich plno a nebývají dobře vybavené, navíc jsou často zanedbané.
Nespoléhám ani na ledničky, ne všude jsou k dispozici, a navíc se jídlo zahřeje i cestou v batohu nebo v autě.
Proto vám ukážu, jak si vystačit s potravinami, které vydrží pár dní bez ledničky. A čerstvá zelenina se dá zpravidla přikoupit.
Naučila jsem se kouzlit s horkou vodou. Proto si vozím misku s víčkem, do misky nasypu suchou část, pokrájím zeleninu nebo tofu a zaliju horkou vodou a přiklopím víčkem. Nechám pár minut odstát a můžu jíst.
I pod stanem, kde mám kempingový vařič, to není na dlouhé vyváření. Proto i tam volím jídla pro zalití horkou vodou.
Dokážu tak připravit chutné ranní kaše, polévky, saláty, rostlinné jogurty se zeleninou a tak podobně.
Seznam surovin určitě není kompletní. Uvádím zde moje nejoblíbenější. Nevozím je všechny najednou, ale pro vás jsem připravila jejich přehled, ze kterého si doufám každý vyberete.
Je to spíše inspirace, od čeho se odrazit, aby člověk neskončil na párku v rohlíku. Přehled surovin včetně fotografií najdete pod tlačítkem:
Jednotlivé suroviny můžete různě kombinovat, ochucovat a vytvářet tak svoje varianty.
Recept na osvěžující dresing k čerstvé zelenině:
Smícháme DM kokosový jogurt + sůl/umeocet + kopr a máme dresing na čerstvou zeleninu, salát, okurku.
lze ho i kousky zeleniny nabírat, takže nepotřebujete ani misku.
Ne, nejím. Není to pro trvalé stravování, ale jako nouzové řešení na cestách, při noclehu tam, kde není jiná možnost. Vhodné i při čekání na letišti nebo na přestupech. Tam zpravidla zalévám takovou směs teplou vodou z vodovodu na WC.
Určitě to nejsou jediná řešení, ale mě tyto varianty chutnají a zasytí. Jsou to moje osobní zkušenosti a budu ráda, když vás inspirují.
To si mohu dát opravdu jenom jednou za čas. Pro mě to není řešení.
Mívám po něm špatné trávení, nadýmání, zácpu. Navíc bývá často v jeho složení cukr, kvasnice, hodně soli, prostě složky, které mi nevyhovují.
Občas chroupám rýžové nebo čočkové chlebíky, našla jsem je i ve verzi z rýže natural.
S dětmi rádi chroupeme „sloní uši“. Tak nazýváme kukuřičné chlebíky.
Strava na cestách je pro mě kompromisem, jak nezatížit zbytečně svoje trávení a zároveň se dostatečně zasytit, a mít dostatek energie i pro turistické výlety nebo lyžování. Nejím takhle doma ani dlouhodobě.
Chutné svačiny, které jsou dobré na začátek cesty, pro první den, dva, jsem sepsala do eBooku „Kus bezlepku do kapsy“. Najdete v něm sladké i slané svačiny právě na cesty, které si připravíte doma v kuchyni.
Přehled surovin pro vaření na cestách s fotografiemi si můžete stáhnout v samostatném souboru pěkně přehledně – klikněte na tlačítko:
Mám pro vás eBook zdarma:
Kus bezlepku do kapsy
Vyzkoušejte recepty na sladké i slané svačiny bez cukru, mléka a lepku.