Bramborový salát s tofunézou nebo sojanézou

Bramborový salát dietní

Ať už na štědrovečerní večeři jíte rybu, klasické nebo tofu řízky, celerové řízky nebo cokoli jiného, tradice je bramborový salát. Přináším verzi bez majonézy, kterou nahradí tofunéza nebo sojanéza.

Recept obsahuje také verzi bez brambor. Tu připravuji já, protože se snažím brambory moc nekonzumovat.

Jak se liší tofunéza a sojanéza:

  1. Tofunézu připravujeme z bílého tofu natural a nedává se tam tolik oleje. Jedná se tedy o light verzi.
  2. Sojanézu připravujeme ze sojového mléka a oleje. Je tedy tučnější.

Bramborový salát s tofunézou nebo sojanézou

Bez cukru, mléka a lepku. 
4 porce

Suroviny:

600 g brambor na salát
1 větší mrkev
½ kořene petržele
¼ celeru
1 menší cibule
100 g mraženého hrášku
2 nakládané okurky (nejlepší je mít svoje kvašáky)
tofunéza nebo sojanéza z receptu níže uvedeného

Verze bez brambor, kterou připravuji já  - brambory nahradíme některou z těchto zelenin:
Dýně máslová nebo hokkaido nebo Tuřín (vlevo ukrojený) nebo Batát

Bramborový salát vegan

Postup přípravy:

Brambory uvaříme ve slupce, můžeme klidně den předem.
V trošce osolené vody krátce povaříme mrkev, petržel, celer, hrášek. Pro nebramborovou verzi povaříme i dýni, tuřín, batát, nakrájené na menší kusy.
Povařenou zeleninu a kyselou okurku nakrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme najemno.
Vše smícháme v misce. Přidáme sojanézu nebo tofunézu a dochutíme podle potřeby solí nebo umeoctem.
Necháme odležet v chladu.

Bramborový salát dietní

Tofunéza a sojanéza

Bez cukru, mléka a lepku. 
pro 4 porce bramborového salátu

1. Příprava tofunézy

Suroviny:
150 g tofu natural
20 ml kvalitního oleje (řepkového, olivového, rýžového atp.)
50 ml rostlinného mléka nebo vody, podle konzistence možno v průběhu mixování ještě víc přidat
1 lžíce citrónové šťávy
umeocet nebo sůl

Postup:
Tofu nakrájíme nebo zlámeme na menší kusy, dáme do hluboké nádoby, ze které to nebude stříkat kolem. Přidáme ostatní suroviny a mixujeme do hladka. Podle potřeby můžeme ještě dosolit nebo jinak dochutit.

 

2. Příprava sojanézy

Suroviny:
100 ml sojového mléka
200 kvalitního oleje (řepkového, olivového, rýžového atp.)
¼ lžičky soli
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce citrónové šťávy

Postup:

Do hluboké nádoby, ze které to nebude stříkat kolem, dáme sojové mléko a začneme mixovat ponorným mixérem. Postupně přiléváme olej, pokaždé ne víc než 2 lžíce. Zase mixujeme. Nakonec přidáme sůl, citronovou šťávu a hořčici. Každý máme jiné chuťové zvyklosti, proto doporučuji dát citronové šťávy a hořčice nejprve polovinu, promixovat, ochutnat a teprve potom přidat další část.

Na fotce je sojanéza, která už docela ztuhla, takže bych do ní přidala lžíci sojového mléka.

Tofunéza recept

Mohlo by vás zajímat: eBook – Vánoční recepty bez cukru, mléka a lepku

 

Učím, jak jíst bez lepku, mléka a cukru pomocí osvědčených návodů a receptů. Tato moje strava je založená na zelenině, obilovinách, luštěninách, příležitostně i mase a vejcích. Více jak 12 let nejím lepek (pšenici, žito, ječmen, oves, to znamená pečivo, knedlíky, běžné těstoviny), mléko (a také sýry, smetanu, jogurty, máslo) a cukr (bílý, řepný, tmavý, třtinový). Bezlepková strava bez mléka a cukru mi pomohla od mnoha zdravotních potíží, jako jsou pylové alergie, chronická rýma, záněty dutin, angíny, gynekologické potíže a další. Také jsem mívala o 25 kilo víc. Celostní přístup k životu mi přináší kvalitnější dny i noci. Věnuji se také meditacím, praktikuji masáže shiatsu, cvičím taiji a dechová cvičení. K úpravě životního tempa a stylu mě přivedl zdravotní stav, když mi bylo 35 let. Také moje děti, dvojčata, jsou většinou na této stravě. Neznají antibiotika a nic než pár dní rýmičky. Jsem autorkou videoreceptů, eBooků a mnoha receptů a kuchařek stravování bez cukru, mléka a lepku. Více o mě se dozvíte zde. Můj příběh. Svoje recepty píšu a dávám do praktických eBooků. Moje eBooky najdete zde. Ve VIDEU vám povím: Jak to všechno začalo.

Mám pro vás eBook zdarma:
Kus bezlepku do kapsy

Bez cukru, mléka a lepku

Vyzkoušejte recepty na sladké i slané svačiny bez cukru, mléka a lepku.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů