Ať už na štědrovečerní večeři jíte rybu, klasické nebo tofu řízky, celerové řízky nebo cokoli jiného, tradice je bramborový salát. Přináším verzi bez majonézy, kterou nahradí tofunéza nebo sojanéza.
Recept obsahuje také verzi bez brambor. Tu připravuji já, protože se snažím brambory moc nekonzumovat.
Bez cukru, mléka a lepku.
4 porce
600 g brambor na salát
1 větší mrkev
½ kořene petržele
¼ celeru
1 menší cibule
100 g mraženého hrášku
2 nakládané okurky (nejlepší je mít svoje kvašáky)
tofunéza nebo sojanéza z receptu níže uvedeného
Verze bez brambor, kterou připravuji já - brambory nahradíme některou z těchto zelenin:
Dýně máslová nebo hokkaido nebo Tuřín (vlevo ukrojený) nebo Batát
Brambory uvaříme ve slupce, můžeme klidně den předem.
V trošce osolené vody krátce povaříme mrkev, petržel, celer, hrášek. Pro nebramborovou verzi povaříme i dýni, tuřín, batát, nakrájené na menší kusy.
Povařenou zeleninu a kyselou okurku nakrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme najemno.
Vše smícháme v misce. Přidáme sojanézu nebo tofunézu a dochutíme podle potřeby solí nebo umeoctem.
Necháme odležet v chladu.
Bez cukru, mléka a lepku.
pro 4 porce bramborového salátu
Suroviny:
150 g tofu natural
20 ml kvalitního oleje (řepkového, olivového, rýžového atp.)
50 ml rostlinného mléka nebo vody, podle konzistence možno v průběhu mixování ještě víc přidat
1 lžíce citrónové šťávy
umeocet nebo sůl
Postup:
Tofu nakrájíme nebo zlámeme na menší kusy, dáme do hluboké nádoby, ze které to nebude stříkat kolem. Přidáme ostatní suroviny a mixujeme do hladka. Podle potřeby můžeme ještě dosolit nebo jinak dochutit.
Suroviny:
100 ml sojového mléka
200 kvalitního oleje (řepkového, olivového, rýžového atp.)
¼ lžičky soli
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce citrónové šťávy
Postup:
Do hluboké nádoby, ze které to nebude stříkat kolem, dáme sojové mléko a začneme mixovat ponorným mixérem. Postupně přiléváme olej, pokaždé ne víc než 2 lžíce. Zase mixujeme. Nakonec přidáme sůl, citronovou šťávu a hořčici. Každý máme jiné chuťové zvyklosti, proto doporučuji dát citronové šťávy a hořčice nejprve polovinu, promixovat, ochutnat a teprve potom přidat další část.
Na fotce je sojanéza, která už docela ztuhla, takže bych do ní přidala lžíci sojového mléka.
Mohlo by vás zajímat: eBook – Vánoční recepty bez cukru, mléka a lepku
Mám pro vás eBook zdarma:
Kus bezlepku do kapsy
Vyzkoušejte recepty na sladké i slané svačiny bez cukru, mléka a lepku.