7 receptů, co uvařit z jáhel

Koupili jste jáhly a nevíte co s nimi?

Nebo je prostě chcete vyzkoušet, ale obáváte se, aby to doma někdo jedl?

Jáhly můžeme jíst jako přílohu, nebo z nich udělat samostatné jídlo. Chutnají dobře naslanonasladko (v mém případě bez použití klasického cukru). Výhodou jáhel je, že jsou

  • Rychle vařené
  • Lehce stravitelné
  • Plné minerálů

Jak tedy začít, pokud nemáte s jejich přípravou žádné zkušenosti?

Recept na základní přípravu jáhel:

Jáhly několikrát propláchneme vroucí vodou a necháme vařit v osolené vodě 7 – 10 minut. Potom už můžeme konzumovat, anebo nechat stát pod pokličkou a sníst třeba za hodinu, dvě.
Na 1 hrnek jáhel je potřeba 2 hrnky vody.
Uvaříme tak rychlou přílohu k zelenině nebo i masu, k omáčce atd.

Z takto uvařených jáhel můžeme připravit další pokrmy, jako například:

  • 1
    Jáhelník se švestkami
  • 2
    Knedlíky
  • 3
    Kaši
  • 4
    Krémík
  • 5
    Salát
  • 6
    Zahuštění

1/Jáhelník se švestkami

Suroviny:
2 hrnky jáhel
3 hrnky studené vody
2 polévkové lžíce škrobu (používám kukuřičný nebo tapiokový.)
½ čajové lžičky soli
¼ čajové lžičky skořice mleté
10 polévkových lžic datlového sirupu (může být i jiný)
½ hrnku vlašských ořechů celých nebo půlek
½ hrnku rozinek (není potřeba je máčet)
ovoce: čerstvé nebo sušené (to namočíme přes noc do vody)

Postup:
Do jemného sítka nasypeme všechny jáhly a prolijeme je 3-5 x horkou vodou. Propláchnuté jáhly uvaříme v osolené vodě 10 minut, poté necháme 10-30 minut stát. Vznikne jáhlová kaše. Mezitím si připravíme ovoce.
V míse nebo v tom samém hrnci smícháme uvařené jáhly, škrob, skořici, sirup na oslazení. Do zapékací formy nebo misky naneseme vrstvu jáhlové kaše a na ni dáme vrstvu ovoce, rozinek a ořechů. Navrch naneseme druhou vrstvu jáhlové kaše.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C po dobu 40 minut. Vršek jáhelníku pěkně zezlátne, když ho ke konci pečení na chvíli dáme na vrchní pečení při 200°C nebo zapneme gril.

Chuťové obměny jáhelníku:

1. Místo švestek použít jablka
2. Místo švestek použít meruňky
3. Místo rozinek použít datle

Správná konzistence po upečení a vychladnutí: Jáhelník drží pohromadě a nerozpadá se. Pokud se vám rozpadá, nechte ho opravdu vychladnout, klidně v ledničce. Pokud to nepomohlo, přidejte příště víc škrobu do hmoty před upečením.

2/ Knedlíky z jáhel a rýže

Postup:
Jáhly propláchneme horkou vodou, vaříme společně s rýží, v osolené vodě cca 30 minut. Poměrně hodně se to rozvaří, a to právě potřebujeme. Přebytečnou vodu si prozatím slijeme do hrnku a můžeme ji potom použít, kdyby těsto bylo příliš tuhé.
Tuto hmotu necháme trochu vychladnout (ale ne úplně vystydnout) a smícháme s pohankovou moukou, tak aby vzniklo tuhé těsto (podobné jako na bramborové knedlíky). Těsto můžeme ještě přisolit podle potřeby.
Těsto natlačíme do hrnečků. Hrnečky vložíme do velkého kastrolu s vodou a přiklopíme pokličkou. Vaříme 20 minut. Po uvaření hrnečky opatrně vyjmeme a po částečném zchlazení z nich knedlíky vyklopíme na tác.

Druhá varianta je vařit knedlíky na pařáku. Do kastrolu dáme trochu vody, na pařák položíme knedlíky a necháme vařit v páře přiklopené pokličkou 15 minut. Knedlíčky děláme malé jako jsou na fotografii.
Pokud budeme už hodně zruční, můžeme zkusit uvařit knedlíky ve vodě, ale dost často se rozpadají a znehodnotí se, je z toho břečka, která se dá už jenom vylít.
Stejným způsobem můžeme uvařit knedlíky plněné ovocem, uzeným tofu nebo jinou náplní.

3/ Kaši naslano i nasladko

Do uvařených jáhel přilijeme trochu vody nebo rostlinného mléka necháme ještě chvíli prohřát a bobtnat. Můžeme ochutit skořicí, vanilkou, kokosem, kakaem, přidat rozinky, datle, osladit sirupem z datlí nebo rýžovým sirupem.
Verzi naslano mám ráda s orestovaným pórkem: na 1 porci 1/3 pórku nakrájíme nadrobno a orestujeme na trošce oleje. Nebo s česnekem: na 1 porci použijeme stroužky z ½ česneku, oloupané nakrájíme na plátky a orestujeme na oleji. Jak pórek, tak česnek dáme na kaši.

4/ Krémík

Uvařené jáhly znovu prohřejeme s trochou vody nebo rostlinným mlékem, můžeme rovnou ochutit podobně jako sladkou kaši a rozmixujeme tyčovým mixérem. Nalijeme do sklenic nebo misek, vzniknou nám takové poháry, které můžeme navrchu zdobit čerstvým ovocem, kakaem, marmeládou atp.
Chutná dobře teplý i studený. Ráda si ho beru v mističce na cesty, nezapomeňte přibalit lžičku.

5/ Salát

Uvařené jáhly přidáme do zeleninového salátu. Salát tak bude sytější a také zrnka jáhel pěkně vypadají.

6/Zahuštění polévky nebo omáčky

Uvařené jáhly přidáme do polévky nebo omáčky a rozmixujeme.
Více návodů bez lepku a mléka na zahušťování polévek a omáček najdete zde, v BONUSU.
Jáhly mají příjemně nažloutlou barvu, takže dodají jídlu i takový barevný nádech.

 

Učím, jak jíst bez lepku, mléka a cukru pomocí osvědčených návodů a receptů. Tato moje strava je založená na zelenině, obilovinách, luštěninách, příležitostně i mase a vejcích. Více jak 12 let nejím lepek (pšenici, žito, ječmen, oves, to znamená pečivo, knedlíky, běžné těstoviny), mléko (a také sýry, smetanu, jogurty, máslo) a cukr (bílý, řepný, tmavý, třtinový). Bezlepková strava bez mléka a cukru mi pomohla od mnoha zdravotních potíží, jako jsou pylové alergie, chronická rýma, záněty dutin, angíny, gynekologické potíže a další. Také jsem mívala o 25 kilo víc. Celostní přístup k životu mi přináší kvalitnější dny i noci. Věnuji se také meditacím, praktikuji masáže shiatsu, cvičím taiji a dechová cvičení. K úpravě životního tempa a stylu mě přivedl zdravotní stav, když mi bylo 35 let. Také moje děti, dvojčata, jsou většinou na této stravě. Neznají antibiotika a nic než pár dní rýmičky. Jsem autorkou videoreceptů, eBooků a mnoha receptů a kuchařek stravování bez cukru, mléka a lepku. Více o mě se dozvíte zde. Můj příběh. Svoje recepty píšu a dávám do praktických eBooků. Moje eBooky najdete zde. Ve VIDEU vám povím: Jak to všechno začalo.

Mám pro vás eBook zdarma:
Kus bezlepku do kapsy

Bez cukru, mléka a lepku

Vyzkoušejte recepty na sladké i slané svačiny bez cukru, mléka a lepku.

Komentáře
  1. Helena napsal:

    Ďakujem pekne

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů