Když jsem v roce 2008 začala se stravou bez cukru, mléka a lepku, byla to pro mě tenkrát nová realita. Hodně věcí jsem se musela a chtěla naučit. Doslova jsem změnila svůj postoj k jídlu a vaření.
Nejobtížnější je napodobování klasických jídel, která všichni znají.
Tím mám na mysli svíčkovou, bábovku, palačinky, bramboráky a tak podobně.
Mnohem jednodušší je připravit bezejmenné zeleninové jídlo, s různými druhy zeleniny, příchutěmi, kombinacemi. Podobná jídla můžete zažít například v síti jídelen Loving Hut, Beas Dhaba a v makrobiotické kuchyni.
Z úst mého pětiletého syna zaznělo: „Mami, to chutná jako ponožky.“ Ihned se přidala i dcera a začali se strašně smát. Netuším, kde ten výraz sebral.
Přiznám se, že jsem tenkrát zalapala po dechu, jak reagovat. Hlodala ve mě otázka, zda je to opravdu tak nepoživatelné nebo je to jeden z jejich žertíků. Oba (dvojčata) mají od malička silně vyvinutý smyl pro ironii.
Nicméně jsem si díky této situaci uvědomila, že je opravdu potřeba, aby jídlo dobře chutnalo a pěkně vypadalo. Byl to impuls k hledání rovnováhy.
Někdy můžete mít pocit, že vás naše širší rodina nebo přátelé nechápou. Že nerozumí tomu, co vás ke změně stravování vedlo a co vám to přináší. Ono se to těžko vysvětluje. Dokud to člověk nevyzkouší na vlastním těle, tak si to nedovede představit. Když nám nic zásadního není, tak si neumíme představit, že by nám mohlo být lépe. Mě tenkrát bylo hodně špatně (link příběh), a proto jsem změnu zaznamenala po dvou týdnech. A to byl tak silný impuls, že jsem vytrvala a potom už jenom sledovala změny.
Bylo pro mě důležité, že jsem se nenechala reakcemi okolí odradit
Celý příběh mé cesty od zánětů dutin, neustálé rýmy, alergie, chronické únavy po dosažení lepší kvality života především díky stravě bez cukru, mléka a lepku si můžete přečíst zde.
A mimochodem, moje váha šla tenkrát dolů o dobrých 23 kilo. Během dvou let jsem z 85 kg šla na 62, což je při mých 168 cm optimální.
Principy, postupy, návody a recepty najdete v eBooku zdarma zde: „Kus bezlepku do kapsy“
Tady je recept na jídlo, které máme u nás doma všichni rádi:
Bez cukru, mléka a lepku
Pro 4 osoby
1 hrnek neuvařených velkých bílých fazolí
½ hrnku rostlinného mléka
2 střední mrkve
2 střední cibule
½ květáku
1 lžička kari koření
½ lžičky soli
olej
voda
saturejka pro vaření fazolí
Fazole necháme namáčet ve studené neosolené vodě přes noc, alespoň 12 hodin. Vaříme v jiné vodě spolu s troškou saturejky, solíme až po změknutí.
Cibulku nakrájíme najemno a orestujeme na oleji dozlatova. Přidáme nakrájenou mrkev, osolíme a vmícháme kari. Přilijeme vodu nebo vývar a restujeme na mírném plameni 10 minut. Přilijeme rostlinné mléko. Vše rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme uvařené fazole.
Květák rozdělíme na růžičky a povaříme v trošce vody 5 minut, aby nebyl příliš rozměklý. Vodu z květáku můžeme použít na polévku.
Uvařený květák přidáme do kari omáčky.
Jako příloha se hodí rýže (na fotce je rýže natural), jáhly, pohanka nebo bezlepkové knedlíky.
Mám pro vás eBook zdarma:
Kus bezlepku do kapsy
Vyzkoušejte recepty na sladké i slané svačiny bez cukru, mléka a lepku.